Makine ve Metal Teknolojileri Bölümünde Yapılan Analizler

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Bölümü bünyesinde bulunan CNC Dik İşleme makinesi ile kusursuz, yüksek hızlı kontürleme sayesinde magnezyum kalıbı, dökme kalıbı, dövme ve dökme parçaları gibi özel parçalar işlenebilirken çapak alma, pah kesme, 1 mm ye kadar düşük çapa sahip veya bunun 30 katı kadar büyük delik açma işlemleri yapılabilmektedir.
CNC Plazma makinesi ile de sac, levha, boru ve profiller gibi yarı-mamullerin gerek imalata hazırlık ve gerekse son işlemlerinde  kesme ve delme işlemleri ile yüksek kaliteye sahip malzemeler işlenebilmektedir.

1. Metal Analiz Spektrometre Cihazı;

Aşağıda belirtilen metal ve metal gruplarının yüzde oranlarını belirlemek için kullanılmaktadır.

• Demir (Fe) bazı: Döküm Çeliği, Düşük Alaşımlı Çelik, Pazlanmaz Çelik, Takım Çeliği gibi demir bazlı metal alaşımları,
  • Alüminyum (Al) bazı: Saf Aluminyum, Al-Si, Al-Si-Cu, Al-Zn gibi ikincil Alüminyum bazlı metal alaşımları,
  • Bakır (Cu) bazı: Saf Bakır, Düşük Alaşımlı Bakır, Bronz, Brass, Bakır-Nikel, Nikel-Gümüş ve diğer Bakır bazlı metal alaşımları,

1. CNC Dik İşleme Merkezi

CNC dik işleme merkezinin yüksek rijitlikteki cnc takım mekanizması sayesinde ağır parçalar frezelenir ve delinir. Çoklu yüzeylerin cnc işleme ve kontürlenmesiyle talaşlı imalat, otomotiv parçalarının işlenmesini kolaylaştırır.

CNC dik işleme merkezi talaşlı imalat makinaları, inç makina eksenlerinde yüksek hızlarda ilerleme, yüksek hızlı iş mili operasyonu ve hızlanma-yavaşlama kontrolü ile CNC işleme verimini arttırır ve cnc işleme zamanını kısaltır. Ayrıca CNC dik işlem merkezi ile alüminyum gibi hafif metallerin ve paslanmaz çelik gibi malzemelerin yüksek hızlı kesilmesi sağlanabilir.

CNC freze makinaları; plastik modeller, elektrotlar ve hassas parçalar için yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli cnc işleme yapar. Freze tezgahı, tarama başlıkları ve çok kısa doğru parçacıklarından oluşan program ile kısa sürede pürüzsüz bir yüzey sağlar.

CNC dik işleme merkezi ile delik çapından 30 kat daha derin delik ve 0.1 mm çapta küçük delik delinebilir.

Kalıpçı freze ile kusursuz, yüksek hızlı kontürleme sayesinde magnezyum kalıbı, dökme kalıbı, dövme ve dökme parçaları gibi özel parçalar için çapak alma ve pah kesme yapılabilir.

1. CNC Plazma Kesme

Metalik sac malzemelerin plazma kesim işlemleri yapılmaktadır. Mevcut cihazda kesilebilen metalik malzemeler aşağıdadır.

-          Plazma tekniği kullanılarak sac kesme işlemi yapar

-          0,8-38 mm kara sac kesimi

-          0,8-25 mm paslanmaz sac kesimi

-          1,2-25 mm alüminyum sac kesimi

1. Sertlik Ölçüm Cihazı

Metalik malzemelerin makrosertlik ölçme işlemleri (Brinell, Rockwell, Vickers) yapılmaktadır.

1. Aşınma

Malzemelerin sürtünme katsayıları belirlenmektedir. Mevcut cihazda sürtünme katsayısı belirlenecek numunelerin özellikleri aşağıdadır.

PIN ON DISK

• Liner
  • Metal ve alaşımları
  • Kompozit malzemeler

1. Kaynak

Metalik malzemelerin kaynak yöntemiyle birleştirme işlemleri yapılmaktadır. Mevcut kaynak makinaları aşağıdadır.

• Elektrik ark kaynak makinası
  • Gaz altı kaynak makinası
  • Oksijen kaynak makinası

1. Kesme

Metalik malzemelerin kesme işlemleri yapılmaktadır. Mevcut kesme makinaları aşağıdadır.

• Giyotin kesme
  • Tepsi tezgahı

1. Delme

Metalik malzemelerin delme işlemleri yapılmaktadır. Mevcut delme makinaları aşağıdadır.

• Sutunlu matkap
  • El matkabı